Hızla gelişen teknoloji ve globalleşmeyle beraber durmaksızın artan istek ve arzularımız bizi süratle tüketmeye yönlendiriyor, çılgınca tüketmeye! Yıllar içinde resmen hayatlarımız hızlandı. Televizyonsuz, internetsiz geçmek bilmeyen dakikalarımız şimdi su gibi akıp giderken bizler araştırıp bulmaya, bulduklarımızı ise hızlıca yok ettikten sonra yenisini dört gözle beklemeye başladık. İşte tam burada tüm cazibesiyle, anlamadan her gün sayılarca ürününü gördüğümüz hızlı tüketim sektörü sahnede belirdi.
Hadi hızlı tüketim sektörüne biraz daha yakından bakalım! “Hızlı Tüketim Ürünleri” ya da yaygın kullanılan ingilizce adıyla “Fast-Moving Consumer Goods(FMCG)” yiyecek, içecek veya kişisel bakım ürünleri gibi dünya genelinde herkesin düzenli olarak tükettiği şeylerdir. Tüketim ömrü 6 aydan az olan düşük maliyetli hemen her ürün FMCG olarak anılıyor. Bu da ortaya büyük ölçekli bir endüstri doğuruyor. Kullanıcı gözünden FMCG ürünleri kolay satın alınan ve günlük kullanılan ürünlerdir. Satıcıların gözünden ise FMCG ürünleri kolay satılabilen ve görece ucuz ürünlerdir. FMCG muhtemelen en temel düşük karlı, yüksek hacimli sektördür. Ürünlerde yapılabilen kâr marjı görece küçük olduğu için genelde yüksek miktarda satılması amaçlanır. Bu yüzden biz tüketicilerin davranış ve yönelimleri oldukça belirleyici olmaktadır. Geniş kitlelerin ilgisini kendine çekmek isteyen markalar kendilerini adeta büyük bi pazarlama yarışının içinde bulmaktadır. Sürekli olarak tüketicilere yönelik yeni ambalaj fikirleri, pazarlama, reklam ve iletişim geliştirilmesi markalar için neredeyse şarttır.
Hızlı tüketim sektörüne yönelmek için çokça mantıklı sebep var! FMCG, dinamik ve çeşitlidir bu da onu her bölümden mezunlar için ilgi çekici ve mümkün kılar. Bünyesindeki markaların departmanları için bazen bölümlerde aldığımız derslerin bile yetersiz kaldığı bu sektörde yolculukta öğrenilecek şeyler daha bile verimli olabilir. FMCG endüstrisinde yer alan şirketler, dünya çapında bilinen en büyük marka isimleridir. Neredeyse her ülkede köklü olarak varlığını sürdüren bu şirketleri aslında hepimiz yakından tanıyoruz. Bunlara Nestle, Unilever, P&G, Coca Cola ve Philip Morris International birer örnektir. Bu şirketlerin içerisinde günlük hayatta sıkça kullandığınız markalarda çalışmak bizler için büyük bir fırsat olabilir. En güzel tarafı ise herhangi bir ekonomik durgunluk döneminde bile FMCG hala iyi kar elde etmeye devam eder. Örneğin herhangi bir durgunluğun bebek bezi veya tuvalet kağıdı alım ihtiyacınıza karşı yapabilecek bir şeyi yoktur.
Tüketim, biz insanların nesli devam ettikçe son sürat büyümeye devam edecek. 24 saatlik günlere sığdıramadığımız yoğun hayatlarımız dolayısıyla tüketimimizi hızla gerçekleştirirken karşımıza çıkan markalar şimdi dünya devleri! İşte sizlere hızlı tüketim sektöründe yer almak için birçok sebep!