TEKNOLOJİ NEDİR?

Teknoloji kelime kökeni olarak Yunancaya dayanmakta olup kelime anlamı olarak zanaat bilimi demektir.Günümüzde ürünlerin veya hizmetlerin üretimlerinde ya da buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan teknikler,üretim şekilleri ya da üretim yöntemlerini araştıran bilim dalıdır.Ancak teknoloji dediğimizde aklımıza sadece bilimsel araştırmalar gelmemelidir.Teknoloji aynı zamanda elde ettiği bu verileri denetleyip,işleyip kendi yararına olacak makinelerin,araçların,aygıtların oluşmasını sağlar.Bunların geneline teknoloji diyebiliriz.

Dünya’da yaşanan diğer tüm şeyler gibi teknoloji de olduğu yerde kalmamıştır. Tarihin ilk zamanlarında insanlar sadece taştan tekerlek yapabiliyorken,günümüz uzay çağıyla birlikte insansız araçlardan,uzaydan internet bağlantısından hatta Mars’ta yaşam gibi şeyleri duymak artık çok normalleşmiştir.Teknolojinin ilk günlerinden bugüne kadar geçirdiği değişim ve gelişim asla duraklamamış ve hala devam etmektedir.Ve biz insanoğlu, Dünya’dan kopmamak için,yaşamlarımızı devam ettirmek için her geçen gün değişen bu teknolojiye ayak uyduruyor ve bunları yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası yapıyoruz.Ve teknoloji sadece kısıtlı alanlarda değil, sağlıktan iletişime, ulaşımdan barınmaya kadar her alanda kendini göstermiş ve insanoğlu için neredeyse temel ihtiyaç durumuna gelmiştir.

TEKNOLOJİ TRENDLERİ

2010’lu yıllardan sonra teknolojik alanda gelişmeler özellikle yapay zeka,otonom sistemler,XR (gerçek ve sanal dünyanın etkileşimini sağlayan sistem) gibi sistemlere daha çok evrilmiş, bunlar üzerindeki çalışmalar gözle görülür bir şekilde artmıştır.

Gartner 2020 Teknoloji Trendleri Raporu’na göre 2020’den başlayıp 2025’e kadar oluşması beklenen 10 adet trend bekleniyor. Bu trendler iş hayatında yavaş yavaş uygulanmaya başlayacak.

Bu 10 adet trendi;

-Hiper Otomasyon

 -Block Chain

-Çoklu Deneyim

-Güçlendirilmiş Edge

-Şeffaflık ve İzlenebilirlik

-Dağıtılmış Bulut

-AI Güvenliği

-Uzmanlığın Demokratikleşmesi

-Otonom Şeyler

-İnsan Güçlendirme

olarak sayabiliriz. Günümüzde bazı sanayiilerde halen klasik sistemler kullanılsa da ilerleyen senelerde insansız fabrikalar,tamamen otonom sistemlerle karşı karşıya kalabiliriz.

-Mert Atik Özcan

E-Bültenimize Abone Olun!

DUYURULARIMIZI VE ETKİNLİKLERİMİZİ KAÇIRMAYIN