Hayatımız boyunca hepimiz oyun sektörüyle bir şekilde içli dışlı olmuşuzdur. Zamanında konsollar ve “arcade”ler ile birlikte hayatımıza giren, oyun teknolojilerinin gelişmesiyle evlerimizde ve hayatlarımızda farklı şekillerde yer bulan oyunlar bugün birçok insan için keyifli vakit geçirme araçlarından biri. Zaman içerisinde oyunlar daha karmaşık, çok yönlü yapılara büründü. Günümüzde oyunlar sadece bölüm geçmekten ibaret değil; kendilerine ait senaryoları, anlatmaya çalıştıkları hikayeleri var. Hatta kendilerine ait bir ekonomilerinin bile olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki 2021 sonuna doğru çevrimiçi oyun pazarının 23 milyar dolar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor. Hal böyle olunca da insanların oyunlara giderek daha fazla kaynak ve zaman ayırdığını söylemek yanlış olmaz. Peki ya biz oyunları sürekli dışarıdan bir oyuncu olarak mı göreceğiz? Oyunların “içinde” bir oyuncu olmamız, onları “yaşamamız” mümkün değil mi?
Oyunların artık oyun olmanın yanında gündelik hayattan unsurlar barındırması ve bir nevi kendi evrenlerini oluşturması bize metaverse kavramını sunuyor. Metaverse “meta” ve “verse” sözcüklerinden oluşuyor; yani öteki evren anlamını taşıyan bir terim. Bu öteki evren konusunda birçok insan için en somut örnek ya “Ready Player One” filmi ya da geçtiğimiz yıllarda “Fortnite” adlı oyunun içinde yapılan Travis Scott konseri ve yakın zaman içinde yapılmış, yine aynı oyunun içinde gerçekleşmiş “Black History Month” sunumudur. Bu metaverse etiketlemesini sadece bizler değil Fortnite’ın sahibi Epic Games’in pazarlamacılık birimi başkan yardımcısı da yapıyor. Kendisi Apple ve Epic Games arasındaki bir davada “Bu sadece bir oyun değil; biz bir sosyal ortam, bir metaverse inşa ediyoruz.” şeklinde açıklama yapmıştır. Tabi metaverse sadece oyunlar üzerinden örnek verilmesi gereken bir konu değil. 69 milyon dolara sanal bir tablo satın alan iki arkadaş 4 Kasımda adını “Çarşı” olarak koydukları bir yerde bu eseri sergiye açacaklar. Çarşı’nın sanal “inşaası” için mimarlarla çalışan bu iki arkadaş metaverse’ün daha sakin ve gündelik kullanımı için güzel bir örnek sunuyorlar. Amerikalı sanal gerçeklik teknolojileri şirketi Oculus’u 2 milyar dolara satın alan Facebook da metaverse için her yıl 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Mark Zuckerberg’e göre metaverse mobil internetten sonraki en büyük yenilik olacak. Bütün bunların yanında birçok insanın da metaverse için “internetin sonraki seviyesi” dediklerini duyabilirsiniz.
Kripto parayla ilgilenenlerin ve oyuncuların yavaştan dahil olmaya başladıkları metaverse, oyun dünyası başta olmak üzere pandemiden sonra sosyal hayatımıza da önemli yenilikler getirebilecekmiş gibi duruyor. Farklı evrenleri ve bu evrenler arasında geçiş yapmayı mümkün kılan metaverse’ün gelişiminin sonuçlarını ise bize zaman gösterecek.

Ata Ataş
İTÜ Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

E-Bültenimize Abone Olun!

DUYURULARIMIZI VE ETKİNLİKLERİMİZİ KAÇIRMAYIN